Mampukah Undi Tidak Percaya Menumbangkan Najib?

1. CAKAP-CAKAP mengenai undi tidak percaya ke atas Najib semakin hangat diperkatakan sejak kebelakangan ini. Pastinya gesaan majlis raja-raja agar isu 1MDB ditangani segera sudah mula menampakkan kesan. Tambahan pula parlimen akan bersidang minggu depan (18 October 2015), dan pastinya perajurit-perajurit dari pihak kerajaan dan pembangkang sudah mula mengatur langkah dan strategi masing-masing.

2. Dr. Mahathir Mohammad adalah antara orang yang paling lantang meminta agar usul undi tidak percaya dikemukakan ke atas Najib dan berkata ia adalah suatu tindakan demokratik yang termaktub dalam undang-undang persekutuan.

undi tidak percaya
Najib beramah mesra dengan PM Israel Benjamin Netanyahu

PERCATURAN

 

3. Di Malaysia, terdapat seramai 222 orang ahli parlimen. Untuk menumbangkan Najib dalam usul undi tidak percaya, pihak pembangkang harus mendapatkan sekurang-kurangnya 112 undi, tetapi pihak pembangkang hanya mempunyai 87 undi. Oleh itu pihak pembangkang harus mendapatkan sokongan dari 24 ahli perlimen BN yang lain.

4. Dari segi teori, ia nampaknya agak sukar tambahan pula dengan sikap ragu-ragu PAS. Namun hakikatnya ia tidak mustahil.

[mks_pullquote align=”right” width=”200″ size=”14″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]


Tindakan Najib yang berbaik-baik dengan Israel dan PM Benjamin Netanyahu dikecam hebat terutamanya oleh ahli-ahli PAS


[/mks_pullquote]

5. Tindakan pemecatan Timbalan PM, Datuk Muhyiddin Yassin dan empat menteri Umno lain pasti memberikan kesan mendalam terhadap sesi pengundian ini. Sementara itu, kenyataan ingin melempang kaum cina oleh timbalan menteri Umno pasti sedikit sebanyak memberi tamparan hebat kepada MCA yang dijangka akan menyokong undi tidak percaya terhadap Najib.

6. Sementara itu, tindakan Najib yang berucap di PBB di New York dengan nada manis dan lunak ke atas Israel menimbulkan perasaan kurang senang dikalangan penyokong PAS. Tidak cukup dengan itu, beliau juga sempat bersalaman penuh mesra dengan PM Israel, Benjamin Netanyahu dan dalam ucapannya memetik tokoh agama yahudi, Hilel berkenaan dengan konsep ‘Golden Rule’. Ini menarik perhatian rakyat Israel dan Najib malah diberikan puji-pujian oleh suratkhabar Israel, The Times of Israel.

7. Secara keseluruhannya, nampaknya keadaan agak memihak kepada pembangkang dari segi undi. Baik PAS mahupun MCA dan beberapa ahli Umno, adalah jelas bahawa Najib tidak akan melalui situasi ini dengan mudah. Dari segi teori, pembangkang boleh mencongak sekurang-kurangnya 10 undi tambahan dari MCA dan 5 bekas menteri Umno yang dipecat.

SABAH DAN SARAWAK

 

8. Sekali lagi peranan ahli-ahli parlimen dari Sabah dan Sarawak akan memainkan peranan yang paling penting untuk menentukan siapa yang akan terus berkuasa. Baik pihak kerajaan mahupun pihak pembangkang, sesiapa sahaja yang mendapat sokongan ahli-ahli parlimen dari Sabah dan Sarawak akan menang.

[mks_pullquote align=”right” width=”200″ size=”14″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]


Baik kerajaan mahupun pembangkang, sokongan dari Sabah dan Sarawak adalah kunci samaada usul ini berjaya atau sebaliknya


[/mks_pullquote]

9. Kekuatan BN juga lahir dari sini dan umum mengetahui bahawa tanpa sokongan Sabah dan Sarawak, BN tidak akan berkuasa hari ini.

10. Terdapat 57 ahli parlimen dari Malaysia timur termasuk Labuan – 47 daripadanya adalah wakil rakyat BN. Persepsi rakyat Sabah dan Sarawak terhadap BN semakin hari semakin luntur akibat daripada sikap bongkak sesetengah pemimpin Umno yang tanpa segan silu meniupkan sentimen perkauman melampau di negara ini. Sungguhpun begitu, wakil-wakil rakyat BN dari sini nampaknya akan terus memberikan sokongan tidak berbelah bahagi kepada Najib.

11. Hanya keajaiban yang akan mengubah keadaan ini. Tambahan pula, Najib telah mengumumkan untuk meningkatkan peruntukan untuk setiap ahli parlimen BN pada tahun depan kepada RM5 juta setahun berbanding RM1 juta sebelum ini. Ia dilihat sebagai satu lagi bentuk suapan kepada ahli-ahli BN untuk terus setia kepadanya.

undi tidak percaya
Kekuatan BN lahir daripada sokongan dari Sabah dan Sarawak

MEKANISME UNDI TIDAK PERCAYA

[mks_pullquote align=”right” width=”200″ size=”14″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]


Menurut Mahathir, pembangkang harus mencari formula di mana Najib diundi keluar tetapi BN terus berkuasa


[/mks_pullquote]

 

12. Di dalam parlimen, yang berkuasa menerima atau menolak sesuatu usul adalah speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia. Usul undi tidak percaya boleh dikemukakan oleh ketua pembangkang, Dr. Wan Azizah Wan Ismail mengenai kehilangan kepercayaan terhadap kepimpinan Najib. Sekiranya usul ini diterima, maka proses pembuangan undi akan berlaku dan jika pembangkang berjaya meraih sekurang-kurangnya 112 undi, maka menurut Artikel 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan, yang dipertuan Agong seterusnya akan melantik salah seorang ahli parlimen yang mendapat kepercayaan majoriti sekaligus menolak Najib ke tepi.

undi tidak percaya
Hanya Speaker Dewan Rakyat berkuasa menerima atau menolak usul undi tidak percaya

14. Sekiranya ia ditolak, terdapat jalan lain untuk mengemukakan usul ini secara tidak langsung. Menurut timbalan presiden Bersih, Thomas Fann, pihak pembangkang masih boleh menentang draf belanjawan yang dikemukan oleh pentadbiran Najib selepas sesi debat. Sekiranya majoriti pengundi menentang, maka artikel di atas masih terpakai. Cara ketiga adalah dengan memaksa Najib mengemukakan sendiri usul undi tidak percaya ke atas kepimpinan beliau – sesuatu yang dilihat mustahil akan berlaku.

15. Sementara itu, Dr. Mahathir Mohammad menyeru pihak pembangkang untuk mencari formula di mana Najib ditumbangkan tetapi kerajaan masih dipimpin oleh BN. Ia mungkin adalah cara yang paling realistik untuk meraih sokongan ahli-ahli BN lain yang turut sama meluat ke atas najib.

16. Kesimpulannya, Najib harus ditendang keluar dengan apa sahaja cara dan strategi sekalipun. Pihak pembangkang nampaknya harus bekerjasama dengan ahli-ahli parlimen BN untuk memastikan ini berlaku.

– Bobohizan.

Tell Us What you Think

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *