Salleh Keruak “Sekurang-kurangnya mereka Dibenarkan ke Mahkamah”

[mks_pullquote align=”right” width=”200″ size=”18″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]“Bercakap benar tidak semestinya bahawa mereka tidak melanggar undang-undang”

– Salleh Said Keruak[/mks_pullquote]

1. Salleh Keruak hari ini mengeluarkan pendapat berhubung dengan kenyataan bersama Mahathir Mohammad dan beberapa pemimpin besar BN. Dalam kenyataan bersama tersebut, Mahathir, Tengku Razaleigh Hamzah dan beberapa pemimpin lain sebulat suara mengecam tindakan kerajaan menyalah gunakan Akta Kesalahan Keselamatan 2012 (SOSMA) untuk memberkas Kahiruddin Abu Hassan dan pegumnya sekali, Matthias Chang.

2. Dalam reaksinya, Salleh Keruak berkata bahawa sekurang-kurangnya kedua-dua individu tersebut dibenarkan ke mahkamah. Beliau menambah “becakap benar tidak semestinya bahawa mereka tidak melanggar undang-undang”.

3. Salleh Keruak juga memberi gambaran bahawa penangkapan kedua-dua individu yang giat melaporkan aktiviti haram 1MDB di luar negara adalah wajar kerana Mahathir Mohammad juga pernah berbuat demikian. Beliau memberikan contoh-contoh seperti kes Marina Yusoff dan penangkapan sepuluh penyokong Anwar Ibrahim.

Argumentum ad populum

 

4. Adalah jelas bahawa Salleh Keruak sekali lagi gagal berfikiran logik dan adil dan pemikiran beliau dicacatkan oleh anggapan-anggapan salah, meleset dan keluar tajuk.

5. Hanya kerana Mahathir bertindak demikian sebelum ini tidak sama sekali menghalalkan kerajaan meniru, merujuk dan dengan sewenang-wenangnya menyalahgunakan akta tersebut. Dalam bahasa Latin, kecacatan logik seperti ini dipanggil argumentum ad populum atau dalam Bahasa Sabah kepaluian melampau.

6. Mengapa Salleh Keruak masih terus-menerus secara membabi buta menyokong penyalahgunaan kuasa ini?

Pelapor Diberkas, Pengkhianat Masih Bebas

12
Najib Razak

7. Khairuddin Abu Hassan melaporkan dakwaan penyelewengan oleh 1MDB yang dinaungi oleh Najib Tun Razak yang juga terbukti menerima ‘derma’ RM2.6 billion ke dalam akaun peribadi beliau. Bekas ahli Umno ini mengemukakan bukti yang harus diteliti oleh kerajaan untuk mencari kebenaran dan menyiasat perkara ini dengan telus dan saksama.

8. Sebaliknya, bukan sahaja Khairuddin diberkas dan ditutup mulut, malah peguamnya Matthias Chang juga dihumban ke dalam lokap bersama-sama. Beliau bukan seorang, tetapi ratusan pengkritik kerajaan juga diberkas dengan sesuka hati dan semahu-mahunya.

9. Sejak bila mengkritik pemimpin yang bertuhankan duit dan bergelumang dengan kemungkaran menjadi kesalahan? Dan sejak bila pula pelapor skandal dianggap sebagai penjenayah?

Salleh Keruak – Bertaubatlah anda!

 

10. Sesungguhnya di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung!

11. Pada hari ini, anda gah dan bongkak sebagai menteri tetapi manusia mana pun tidak akan kekal berkuasa selama-lamanya. Malah pengkhianat negara no. 1 yang anda pertahankan bermati-matian itu pun bakal balik menyembah kepada Penciptanya suatu hari nanti.

12. Persoalannya berbaloikah anda bersikap berat sebelah semata-mata untuk mempertahankan jawatan anda? Di dunia ini kejahatan dan dusta tidak akan dapat menidakkan kebenaran.

– Bobohizan.

Tell Us What you Think

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *