Ketua UMNO Beaufort Menghina Etnik Dusun

12239532_985192304856184_938257692698459274_nKOTA KINABALU, 26 November 2015: Sebuah gambar whatsapp yang telah memuatkan mesej-mesej penghinaan terhadap orang Dusun telah menjadi Viral di halaman Facebook.

Mesej-mesej yang berbau penghinaan, lucah dan kurang ajar ini telah disampaikan oleh seorang pemimpin ketua UMNO Beaufort. Pemimpin tersebut dikenali sebagai Isnin Aliasnih yang juga merupakan bekas seorang guru yang mengajar di sekolah Beaufort.

Dalam mesej tersebut, pemimpin umno tersebut telah memberikan mesej-mesej seperti berikut:

Kau mau mati ka kau inda sayang keluarga kau
Butu kau amput mama kau la
Dusun Penakut
Kau bodoh
Dusun Penakut
Kau ingat Ranau tu besar sangat ka
Sebab kau anjing
Anjing Dusun Penakut
Amput mama kau Dusun
Dusun bodoh
Anjing Dusun bodoh

Admin Page Facebook The Future of Sabah/Sarawak and the Federation of Malaysia telah menyalar kenyataan ketua umno Beaufort yang tidak menampakkan kematangan yang selari dengan umur dan taraf pendidikannya.

“Kurang ajar betul ketua umno Beaufort ini. Memang SAH umno adalah parti rasis! Inikah kepimpinan umno di Beaufort? Orang-orang umno-bn di Beaufort semua suka memaki macam ketuanya??? Sila buat laporan polis untuk kenyataan yang berbau lucah dan hasutan ini. Kenapa, dia tidak cukup bini sendiri sampai mahu bini orang? Ada sesiapa boleh potong barang dia sebab terlalu sundal? Siapa macam orang bodoh disini? Sebarkan dan biar satu Sabah kenal perangai sundal ketua umno ini.”, kata admin page tersebut.

Terdapat pengesahan kebenaran maklumat tersebut telah dibuat oleh admin page tersebut juga. Ia adalah seperti berikut, “Untuk pengetahuan anda semua, mesej whatsapp ini bukan tipu atau edit. Pemilik kepada yang menerima mesej ini masih lagi menyimpan mesej ini dan belum lagi dipadam untuk dijadikan sebagai bukti apabila diminta untuk memberikan bukti terhadap mesej ini”.

Kenyataan ketua umno Beaufort ini telah mengundang kemarahaan pengguna-pengguna Facebook dari Sabah. Selain itu, terdapat beberapa respon daripada rakyat Sarawak yang telah berkahwin dengan etnik Kadazan dan Dusun yang mengkritik mesej tersebut kerana ia sangat memalukan diri pihak yang mengeluarkan kenyataan seumpama itu.

Setakat ini, post tersebut telah mencatat jumlah “share” sebanyak 314 dan ia semakin meningkat.

Tell Us What you Think

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *