Sungai Moyog Tercemar Teruk akibat daripada Kegiatan Pembangunan tidak terurus

PENAMPANG: Kegiatan penorehan bukit tidak terurus dan mapan oleh pihak pemaju yang tidak bertanggung-jawab menyebabkan Sungai Moyog tercemar teruk, berlumpur dan bakal memudaratkan kesihatan penduduk setempat.

Aktiviti tidak berhemah yang berlaku di beberapa kampung sekitar Sungai Moyog tersebut mula dilaporkan di media seawal bulan Mei di akbar The Star dan Daily Express namun setakat ini belum ada tindakan drastik diambil ke atas pihak pemaju.

Menjejaskan Bekalan Air

Sungai Moyog
Perbezaan kualiti air di Sungai Moyog tahun 2012 vs 2016. Sumber: Save Moyog Rivers Movement 

Menurut pihak Jabatan Air Sabah, kegiatan penorehan bukit tersebut menyebabkan bekalan air ke beberapa tempat terjejas terutamanya selepas hujan.

Menurut Timbalan Pengarah Jabatan Air, Teo Chee Kong, kegiatan tidak bertanggungjawab tersebut menyebabkan kualiti air di Sungai Moyog terjejas dan berlumpur. Ini memaksa pihak Jabatan Air menutup pengambilan air di Kasigui dan seterusnya menyebabkan bekalan air ke beberapa tempat terganggu.

Pegawai Daerah Penampang, Luvita Koisun, dalam petikan akbar Daily Express pula berkata bahawa kegiatan haram penorehan bukit di Kampung Togudon bertanggungjawab menyebabkan pencemaran ke atas Sungai Moyog. Sungguhpun arahan telah dikeluarkan oleh pihak berkuasa untuk memberhentikan kegiatan tersebut, ini tidak diendahkan oleh pihak pemaju.

Sungai Moyog
Keratan akbar mengenai kesan pencemaran ke atas system Tagal dan industri pelancongan tempatan. Sumber: Save Moyog River Movement.

Memusnahkan Sistem Tagal dan Pelancongan

Laporan Daily Express baru-baru ini juga memetik kenyataan Terence Siambun yang berkata bahawa keadaan Sungai yang kabut dan berlumpur bakal memberi kesan kepada sistem tagal yang bertujuan untuk memelihara ikan-ikanan di sungai tersebut.

Beliau juga melaporkan bahawa akibat daripada pencemaran sungai tersebut, kegiatan pelancongan di kawasan tersebut turut sama terjejas.

Beliau menggesa pihak Jabatan Alam Sekitar dan Pelancongan untuk campur tangan menyelesaikan masalah ini dan meminta Datuk Masidi Manjun untuk mengambil tindakan sewajarnya ke atas pihak pemaju yang masih berdegil.

Memudaratkan Kesihatan Penduduk

Pencemaran teruk sungai Moyog juga bakal mengundang kesan kesihatan kepada penduduk tempatan di sepanjang Sungai Moyog dan kawasan yang menerima bekalan air yang berpunca dari sungai tersebut.

Menurut kenyataan Jabatan Air Sabah, loji rawatan air di Kasigui terpakasa ditutup beberapa kali kerana paras pencemaran yang tidak selamat. Manurut Timbalan Pengarahnya, paras kekabutan air sungai tersebut mencecah tahap bahaya pada paras 5,000 NTU berbanding dengan tahap maksimum yang dibenarkan oleh Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) pada 1,000 Nephelometric Turbidity Unit (NTU).

Aktiviti ternakan itik dan angsa besar-besaran di kawasan tersebut juga dikatakan akan mengakibatkan najis, racun dan sisa buangan mengalir ke sungai tersebut dan seterusnya mencemarkan bekalan air ke kawasan setempat terutamnya di Penampang, Putatan dan Kota Kinabalu.

Sungai Moyog
Najis itik dan angsa dikhuatiri mengalir masuk ke Sungai Moyog yang bakal digunakan untuk bekalan air penduduk setempat. Sumber: Save Moyog Rivers Movement (SMRM).

Save Moyog Rivers Movement (SMRM)

Sungguhpun kegiatan haram dan terlarang pemaju telah dilaporkan kepada pihak berkuasa namun pencemaran dan aktiviti penorehan bukit masih berterusan. Kegiatan tidak terurus ini bakal mengundang kesan yang lebih buruk ke atas penduduk sekitar terutamanya yang menetap di kawasan Sungai Moyog jika tidak ditangani dengan segera.

Sebuah page di Facebook (Save Moyog Rivers Movement) telah dibuat untuk menggembling tenaga para netizen, badan bukan kerajaan (NGO) dan pihak berwajib untuk sama-sama menentang kegiatan laknat ini yang bukan sahaja akan memusnahkan alam sekitar tetapi juga memudaratkan kesihatan para penduduk.

Para pembaca digalakkan untuk mengikuti perkembangan mengenai pencemaran Sungai Moyog melalui laman Facebook SMRM.

Marilah sama-sama menggembling tenaga menyelamatkan Sungai Moyog daripada terus dicemari!

Moyog6
Save Moyog Rivers Movement (SMRM)

– Bobohizan Press.

Tell Us What you Think

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *