Tolak Najib atau Tolak UMNO?

KOTA KINABALU, 6 Ogos 2015: Ada pandangan yang mengatakan bahawa kita mesti tukar Datuk Seri Najib Tun Razak, Perdana Menteri Malaysia untuk kebaikan negara. Tetapi UMNO harus kekal memerintah demi Melayu dan Islam.

Hasmin Azroy Abdullah yang merupakan Ketua Pemuda STAR Sabah telah menyelar pandangan tersebut dengan tegas. “Saya memang menolak Najib dan UMNO. Ini adalah pandangan dan tindakan saya yang jelas dan kristal jernih,” katanya melalui halaman Page Facebook rasminya yang bernama Hasmin Azroy Abdullah Official.

Beliau telah memberikan tiga bukti untuk menyokong pandangannya iaitu Tun Dr. Mahathir telah meletakkan jawatan kerana mendapat tekanan yang mendakwa bahawa beliau sudah terlalu lama didalam tampuk pemerintahan dan bakal merosakkan negara serta tidak Islamik.

Beliau kemudiannya melepaskan jawatannya kepada Tun Ahmad Badawi Abdullah bagi menerajui kepimpinan pentadbiran negara Malaysia. Malangnya ekonomi negara menjadi bertambah teruk dan banyak perkara yang tidak terkawal telah berlaku. Ada yang mengatakan bahawa beliau terlalu lembik walaupun agak Islamik.

Kepimpinan pentadbiran negara seterusnya diambil alih oleh Dato Seri Najib Tun Razak namun keadaan ekonomi kian merundum dan bertambah parah. Banyak isu tanpa jawapan yang jelas berlaku disepanjang pentadbirannya. Malah kini, terdapat tekanan untuk memintanya meletak jawatan. Beliau tidak tunduk kepada gesaan tersebut malah telah memecat beberapa menteri kabinetnya pula, ujar En.Hasmin Azroy Abdullah.

Mengulas dengan lebih lanjut, beliau telah menekankan bahawa kalau sudah tiga kali silih berganti masih tidak ngam (betul), maka apa masalah sebenar? Kepimpinan? Bukan. Masalahnya ialah UMNO sudah berakar umbi dan melahirkan jenis kepimpinan ini. Gantilah bagaimanapun, ia masih tetap sama.

Selain itu, masalah sistem pentadbiran negara yang banyak dikuasai oleh rangkaian pemimpin UMNO adalah antara faktornya. Selagi rangkaian ini tidak diputuskan, penjawat awam tidak akan dapat melakukan kerja dengan baik. Sebaliknya ada kemungkinan untuk dipecat jika tidak mengikut arahan, ulasnya dengan panjang lebar.

Beliau kemudian telah menyimpulkan kenyataannya bahawa UMNO mesti ditolak dan bukan Dato Seri Najib Tun Razak. Ini kerana dengan menolak UMNO, Najib dan kepimpinan yang sejenisnya akan ditolak secara langsung. Rangkaian busuk dalam sistem pentadbiran bakal diperbaharui dengan rangkaian baru. Mereka yang baru ini sudah tentu lebih berhati-hati dan ini baik untuk negara, katanya lagi.

Namun, masih terdapat persoalan yang menjadi kekhuatiran yang kononnya kalau UMNO kalah, Melayu dan Islam akan hancur. Untuk menjawab persoalan ini, beliau telah meminta semua pihak untuk mengkaji perjalanan politik dibawah kepimpinan UMNO selama 50 tahun.

Adakah peratusan ekonomi untuk Melayu/Bumiputera pernah mencapai sasaran? Sebab apa? Rasuah dan kroni yang akhirnya menjadi projek alibaba. Tambahnya lagi, ruang dakwah begitu terbuka luas tetapi Islam masih takut rosak aqidah hanya kerana melihat perkataan Allah yang digunakan oleh agama lain dan juga lambang Salib. Ketika berada di negara barat, Islamnya berkembang walaupun dikelilingi rumah ibadat agama lain. Sebab apa? Sebab Islam di negara ini hanya digunakan sebagai topeng untuk meraih sokongan. Ini telah menyebabkan penganut bukan Islam telah memandang serong terhadap Islam, ujarnya lagi.

Jadi, siapa yang sebenarnya merosakkan Melayu dan Islam? Jawapan saya ialah UMNO. Maka, bukan Najib yang perlu ditolak tetapi UMNO. Itu baru ngam, katanya.

Hasmin Azroy merupakan seorang bekas guru dari SMK Tenom yang telah meletakkan jawatan dan menjadi calon STAR Sabah yang pada PRU-13.

Tell Us What you Think

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *